Home » Nieuwsbrief » ABBS Het Gein scoort boven verwachting in voorronde Basisscholen kampioenschap schaken

ABBS Het Gein scoort boven verwachting in voorronde Basisscholen kampioenschap schaken

Voor het eerst in haar geschiedenis deed ABBS Het Gein mee met het Schaakkampioenschap voor basisscholen, en dat nog wel met drie teams. Afgelopen zaterdag werd in het Cygnus gymnasium aan de Wibautstraat de voorronde gehouden. Er deden 23 teams mee, waaronder ook het team van de Pinksterbloemschool, dat vorig jaar basisschool kampioen van Nederland werd.

schaak 1

In de eerste ronde speelde team 1 tegen De Pool 1. Beide teams zouden na zeven ronden uiteindelijk eindigen op een gedeelde 8ste plaats. Op bovenstaande foto zie je het eerste team in actie met v.l.n.r. David Kostelijk, Lisa de Feyter, Daan Vlotman en Boris Lont. Er werd stevig gestreden om de punten. Het team kwam goed uit de startblokken en won zijn eerste twee wedstrijden. Een eervolle vermelding verdient David Kostelijk, die aan bord 4 zijn eerste vijf partijen wist te winnen.

schaak 2

Team 2 kwam wat minder flitsend uit de startblokken, maar begon in de loop van de middag steeds beter te draaien en eindigde uiteindelijk, net als team 1 op de gedeelde 8ste plaats, met zelfs nog een bordpunt meer (zie de einduitslag).

Op de foto hierboven speelt team 2 tegen ASVO 3, dat uiteindelijke 7de werd. V.l.n.r. zijn te zien Dylan Resing, Ella Lingius, Allysia Paulus en Wadim Boudzovitch. In team 2 waren ze met zijn vijven, waarbij er steeds iemand een ronde vrij was. In dit geval Dean Laurentius (met de rode trui aan), die aan het hoofd van de tafel toekijkt. Een eervolle vermelding verdient Dylan Resing, die 4 ┬Ż punt haalde uit vijf partijen.

schaak3

Op bovenstaande foto zien we team 3 in actie, dat het in de eerste ronde moest opnemen tegen het sterke eerste team van de Willibrord school. Van links naar rechts zien we in opperste concentratie Gijs van Daalen, Peter Tanious, Monica Kostelijk en Mischa Pipolo. Deze wedstrijd, tegen het team dat uiteindelijke tweede werd, ging nog verloren, maar team 3 begon steeds beter te draaien en uiteindelijk heeft ook iedereen in dit team op zijn minst twee puntjes mee naar huis genomen.
Deze voorronde van het basisscholen schaakkampioenschap in Amsterdam is heel plezierig en sportief verlopen. Iedereen zat goed achter het bord, net als echte ervaren schakers. In alle teams heerste er een goede teamspirit, en iedereen was de hele dag geconcentreerd met schaken bezig. Daarbij is er door iedereen goed gespeeld. Fijn was ook alle belangstelling van de kant van de ouders, die met hun aanwezigheid mede voor een goede sfeer zorgden. Daarnaast had elk van onze teams de steun van een ouder/begeleider. Voor team 1 was dat de enthousiast meelevende Iwan Lont, zelf een goede schaker, en voor team 2 en 3 Niek de Feyter en Sylvia van Daalen, die iedereen tot steun waren. Kortom, het was een geslaagde dag en we willen er graag mee doorgaan.

Erik Fokke & Niels van Dam
De einduitslag van de voorronde schaakkampioenschap voor viertallen 14 maart 2015

schaak4